Børn har i vore dage meget mere medbestemmelse end for bare få år siden. Det betyder at de er med til at bestemme hvor ferien skal gå hen, hvilket bilmærke og hvilken farve bilen skal have, hvad vi skal have at spise i aften osv. osv. Men det er slet ikke sundt for et lille barn at have så stort et ansvar – som det jo er at være medbestemmende.

Samtidig er det godt for børn at have ansvar, men det skal være tilpasset barnets alder. Jo mindre barnet er, jo mindre skal ansvaret også være.

børn

Der er ansvar, og der er medbestemmelse

Men ansvar og ansvar er to forskellige ting. Der er det fysiske ansvar – pligterne – det at have ansvar for at skraldespanden bliver båret ud, at der bliver ryddet op på værelset eller at hunden får mad. Og så er der det ansvar hvor man er med til at bestemme noget. At man skal tage ansvar for hvilken mad der sættes på bordet, hvad tid man skal i seng osv.

Pligter

Pligterne er der som regel sat nogle faste regler op for: Du skal tømme skraldespanden når den er fuld, du skal rydde op efter dig, eller du skal fodre Molly efter aftensmaden.

Det er sundt for børns udvikling at de har pligter og er med til at få familien og hverdagen til at fungere, men pligterne skal afstemmes med børnenes alder.

Medbestemmelse

Det kan være individuelt hvornår børn kan eksempelvis have ansvaret for opvasken, skraldespanden osv. Det samme gør sig gældende når det handler om at være medbestemmende.

Det du bl.a. skal se på, er om barnet har de fornødne forudsætninger for at være med til at bestemme. Lad os tage et par eksemplar:

Hvor skal rejsen gå hen?

Er barnet overhovedet gammelt nok til at vide hvor og hvor langt væk de forskellige rejsemål ligger? Ved barnet hvordan tilstandene er i de forskellige lande eller hvor meget budgettet rækker til? Hvis ja, så kan barnet godt have medbestemmelse hvis du som den voksne synes det er i orden.

Hvilken mad skal familien spise?

Har barnet nogen forudsætninger for at vide noget om saltindhold, fedtindhold og andre mindre sundre ingredienser i de forskellige madvarer? Hvad er sundt og hvad er usundt? Og igen, hvad rækker budgettet til? Jamen, maden er da helt klart et område hvor barnet tidligere kan få medbestemmelse med lidt sideløbende voksenvejledning.

Tøjet til børnene

Børn skal i de fleste tilfælde ikke være ret gamle før de ved hvilket tøj de vil gå i, og i særdeleshed ikke vil gå i. Men i vore dage er moden inden for tøj til børn heldigvis meget varieret og bred, så du kan tit få noget der er på mode uden at det koster en bondegård. Derfor er dette område måske et af de første steder barnet kan være bevidst medbestemmende – tøjet til sig selv.

Hvilket bilmærke?

Hertil har vi kun et at bemærke: Nej, det må vente til den dag barnet selv køber bil.

Børn og medansvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *