Sommeren er for længst væk, og ligeledes er efteråret. Vinteren er nu over os, og det er der mange forskellige meninger om. Er man glad for sin have og gør meget ud af, at den skal se ordentlig ud i løbet af forårs- og sommermånederne, er man sikkert ikke specielt begejstret, for vinteren er ofte lig med sne, og sne kan være tungt og ødelægger dermed planter, græsplæner og buske. Det er aldrig fedt at se sneen smelte og afsløre de udmattede planter og den triste våde græsplæne, der gemmer sig nedenunder. Heldigvis kan man dog forberede sig i løbet af efteråret, så man på bedst mulig vis forhindrer haven i at blive rigtig trist at se på i løbet af vintermånederne.

 

Græsplænen

Noget af det vigtigste at tage sig af er græsplænen. Man skal sørge for, at den bliver klippet hver gang, den har brug for det, og indtil den ikke længere vokser. Græsset vokser så længe jorden er omkring fem grader varm og derover. Man skal huske, at selvom nattefrosten sænker temperaturen midlertidigt, bliver jorden og plænen lun igen, når det bliver dag – også selvom solen ikke er fremme. Det kommer altså ikke an på årstiderne, men nærmere temperaturen og vejret, hvornår græsset skal slås. Man kan derfor godt komme ud for, at man skal slå græs selv i julen og i januar, hvis efteråret og vinteren bliver mild.

 

Hvis man ikke klipper sin græsplæne, når den trænger til det, vil græsstråene blive lange og derefter lægge sig, hvilket vil resultere i, at en masse svampesygdomme vil dukke op under tæppet af græs, fordi det er et rigtig godt sted for dem at have hjem, og dette vil dræbe græsset, og man kan altså risikere, at der til foråret slet ikke er noget græs tilbage udover rødderne i jorden, og så vil der gå lang tid, før plænen bliver grønt.

 

Ukrudt

Det er de færreste, der holder af at fjerne ukrudt, for det kan virkelig være en kedelig og langtrukken opgave, og det kan let virke fuldstændig umuligt at komme det hele til bunds, men du vil takke dig selv for, at du fik det overstået i efteråret, så du ikke skal ordne det som det første i foråret.

 

Drivhuset og køkkenhaven

Når de sidste grøntsager er høstet, er det tid til at rydde op og gøre klar til vinteren. Planterne fra drivhuset smides i komposten, så de ikke ligger og rådner, og selve drivhuset rengøres. I køkkenhaven fjernes ukrudt og alt det, der ikke bliver spist. Det er lettere at gøre det nu, end at stå med det hele til foråret. Har man gulerødder, dækkes jorden langs dem med blade, så man kan blive ved med at høste i løbet af noget af vinteren, men hvis frosten bliver for hård skal gulerødderne også op.

 

Afslut projekter du har påbegyndt

Foråret og sommeren er tiden, hvor mange påbegynder nye projekter, både indendørs og udendørs. Man har gået rundt indenfor hele vinteren, og nu er vejret langt om længe begyndt at blive mildt og udholdeligt igen, så man har lyst til at lave en hel masse ting, og hvis disse ting er projekter, der har noget med dit hus at gøre, skal de måske gøres udenfor. Før vinteren kommer, er det en rigtig god idé at afslutte alle disse projekter. Er du f.eks. i gang med at lægge fliser, kan du kigge forbi Næstved Flisecenter, hvor du kan finde alverdens forskellige fliser, og der er med garanti noget, der passer perfekt til dine behov.

Når vinteren endelig er ankommet, kan du med god samvittighed sætte dig til rette i lænestolen og nyde sneen og kulden, hvis du er til dette, uden at bekymre dig om, hvordan haven ser ud, når sneen nu engang smelter igen, for du ved allerede nu, at det hele med stor sandsynlighed kommer til at være helt i orden. Det skal dog lige nævnes, at man ikke kan slappe helt af, for der skal stadigvæk sørges for snerydning når, eller hvis, det er tid til dette, både i indkørsel og på terrasse og eventuelle flisebelagte stier rundt om huset. Lige så snart der er blevet taget sig af det, er din have langt pænere samtidig med, at den også er mere praktisk for dig at bevæge dig rundt i, og du kan nu nyde vinteren endnu mere.

Gør hus og have vinterklar  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *