Stress refererer til din krops reaktion på udfordringer og krav. Stress kan være positivt eller negativt, og der er sunde måder at håndtere det på. At sove godt er vigtigt i stresshåndtering.

Hvordan kan vi håndtere stress på sunde måder?

Stress tjener et vigtigt formål – det gør os i stand til at reagere hurtigt på trusler og undgå fare. Men langvarig udsættelse for stress kan føre til mentale helbredsproblemer (f.eks. angst og depression) eller øgede fysiske helbredsproblemer. En stor mængde forskning tyder på, at øgede stressniveauer forstyrrer din evne til at håndtere fysisk sygdom. Selvom ingen kan undgå al stress, kan du arbejde på at håndtere det på sunde måder, der øger dit potentiale for at komme dig.

Spis og drik for at optimere dit helbred. Nogle mennesker forsøger at reducere stress ved at drikke alkohol eller spise for meget. Disse handlinger kan synes at hjælpe i øjeblikket, men kan faktisk øge stress i det lange løb. Koffein kan også forværre virkningerne af stress. Indtagelse af en sund, afbalanceret kost kan hjælpe med at bekæmpe stress.

Træn regelmæssigt. Ud over at have fysiske sundhedsmæssige fordele, har træning vist sig at være en stærkt stressreducerende. Overvej ikke-konkurrencedygtig aerob træning, vægttræning eller bevægelsesaktiviteter som yoga eller Tai Chi, og sæt rimelige mål for dig selv. Aerob træning har vist sig at frigive endorfiner – naturlige stoffer, der hjælper dig med at føle dig bedre og bevare en positiv holdning.

Stop med at bruge tobak og nikotinprodukter. Folk, der bruger nikotin, refererer ofte til det som en måde at reducere stress. Imidlertid lægger nikotin faktisk mere stress på kroppen ved at øge den fysiske ophidselse og reducere blodgennemstrømningen og vejrtrækningen.

Studer og øv afspændingsteknikker. At tage sig tid til at slappe af hver dag hjælper med at håndtere stress og beskytte kroppen mod virkningerne af stress. Du kan vælge mellem en række forskellige teknikker, såsom dyb vejrtrækning, billedsprog, progressiv muskelafspænding og mindfulness-meditation. Der er mange online- og smartphone-apps, der giver vejledning om disse teknikker; og mange er tilgængelige gratis.

Reducer udløsere af stress. Hvis du er som de fleste mennesker, kan dit liv være fyldt med for mange krav og for lidt tid. For det meste er disse krav dem, vi har valgt. Du kan frigøre tid ved at øve dig i tidsstyringsfærdigheder som at bede om hjælp, når det er passende, at prioritere, sætte fart på dig selv og reservere tid til at passe på dig selv.

Undersøg dine værdier og lev efter dem. Jo mere dine handlinger afspejler din overbevisning, jo bedre vil du føle dig, uanset hvor travlt dit liv er. Brug dine værdier, når du vælger dine aktiviteter.

Hævd dig selv. Det er okay at sige “Nej” til krav til din tid og energi, som vil lægge for meget stress på dig. Du behøver ikke altid at opfylde andres forventninger.

Sæt realistiske mål og forventninger. Det er okay – og sundt – at indse, at du ikke kan få 100 % succes med alt på én gang. Vær opmærksom på de ting, du kan kontrollere, og arbejd på at acceptere de ting, du ikke kan kontrollere.

Sælg dig selv til dig selv. Når du føler dig overvældet, så mind dig selv om, hvad du gør godt. Hav en sund følelse af selvværd.

Stress: 9 måder at lindre stress på

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *